Kuchnia

Cocina Española

Oliwki

dwie szklanki czarnych oliwek bez pestek
dwie szklanki zielonych oliwek bez pestek
dwa ząbki czosnku
cytryna
dwie garście różnych świeżych ziół: tymianku, rozmarynu, oregano, itp (lub trzy - cztery łyżki suszonych ziół prowansalskich)
oliwa z oliwek - około szklanki

Oliwki dokładnie odsączam z zalewy. Cytrynę starannie szoruję pod gorącą wodą i ścieram z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Czosnek i zioła drobno siekam.

Wszystkie składniki mieszam w dużym naczyniu i zalewam oliwą, tak, żeby dokładnie wszystko pokryła. Całość przykrywam i wstawiam do lodówki. Oliwki przygotowuję przynajmniej na dzień przed przyjęciem. Podaję w dużej misie, a obok stawiam wykałaczki do nabijania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation