Kuchnia

mniam!

Potrawka z Quinoa w sosie śmietanowo grzybowym

Składniki: na 4 osoby

150g quinoa
2 marchewki
300g lesnych grzybów
50g pieczarek
300g śmietanki 30%
Cebula
Ząbek czosnku
Sól, pieprz
oliwa
Garść rukoli

Przygotowanie
Quinoa to komosa ryżowa, która po ugotowaniu zmienia swój wygląd. Skąd wiedzieć, że quinoa jest już ugotowana? Sucha jest w kształcie maleńkich ziarenek, gdy zaczyna mięknąć w garnku, pojawiają się na niej widoczne sprężynki, które mają wyraźnie bielszy kolor w stosunku do reszty ziaren. Gdy tylko zauważymy, że spręzynki się pojawiają natychmiast wyłączamy ogień i przerywamy proces gotowania poprzez zalanie jej zimną wodą. Quinoa gotujemy według opisu na opakowaniu, jeśli go nie ma to na pół szklanki quinoa dajemy szklankę wody. Marchewkę ścieramy na drobnej tarce i odstawiamy. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę pokrojną w kostkę i czosnek, dodajemy pieczarki i oczyszczone pokrojone grzybki smażąc około 15 minut. Dolewamy śmietanę oraz startą marchew, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ugotowaną quinoa podajemy w głębokim talerzu obficie polaną sosem grzybowym! Na wierzch rzucamy świeże liście rukoli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation