Kuchnia

CHUTNEY I PRZETWORY NA ZIME

Dżem dyniowo-pomarańczowy


dynia o żółtym miąższu: 1kg
pomarańcze: 2 sztuki
cytryna: 1 sztuka
żelfix (1:3): 1 saszetka
cukier: 350 g

Przygotowanie:

dynię myję, obieram ze skórki, wyjmuję miękki miąższ wraz z pestkami,
pozostały twardy miąższ kroję w kostkę i wkładam do garnka
dodaję 4-5 łyżek wody, co chwilę mieszając gotuję do miękkości przez około 20 minut
miękką dynię miksuję blenderem na mus
dodaję sok z pomarańczy, cytryny oraz żelfix z saszetki
mieszam i doprowadzam do wrzenia
następnie dodaję cukier, mieszam i gotuję 3 minuty
gorącym dżemem napełniam wyparzone gorące słoiki i od razu zakręcam
przechowuję w spiżarce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation