Kuchnia

CHUTNEY I PRZETWORY NA ZIME

Sałatka z cukinii do słoików na zimę

Z podanej ilości składników wychodzi 6 słoików na 3/4 litra.

Składniki:

- 3 kg cukinii, bez miękkiego miąższu i pestek
- 3 czerwone papryki
- 5 dużych cebul
- 3 ząbki czosnku
- 3 płaskie łyżki soli, użyłam morskiej

Można dodać baldachimy kopru oraz zioła, ale ja wolę taką wersję ze zdecydowanym smakiem kurkumy.

Zalewa:

- 2 płaskie łyżki gorczycy
- 3 szklanki cukru
- 2 szklanki octu
- 3 łyżeczki soli
- 3 kopiaste łyżki kurkumy

Po przyprawy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl

1. Warzywa myjemy i kroimy w plastry, posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie odciskamy powstały płyn.

2. Gotujemy zalewę, dodajemy do odciśniętych warzyw, mieszamy i odstawiamy na kolejnych kilka godzin, a nawet na całą noc. Gotową sałatką napełniamy słoiki i pasteryzujemy 15-20 minut.

http://www.mytastepol.com/click/index/111793332/apetyczna-babeczka.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation