Kuchnia

trochę słodkiego

Ciasto czekoladowe z cukinią i kremem
CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ I KREMEM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

230 g startej cukinii
250 g mąki tortowej
2 jajka
160 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
180 ml jogurtu naturalnego
50 ml oleju rzepakowego
30 g kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:

250 ml śmietanki kremówki 30%
100 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:

ok. 150 g borówek/jagód
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i zostawiamy na czas przygotowania ciasta.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, cynamonem, proszkiem oraz sodą. Jajka mieszamy razem z cukrami, jogurtem, olejem oraz solą. Następnie na najmniejszych obrotach miksera dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Na koniec dodajemy odsączoną z nadmiaru soku cukinię i dodajemy ciasta, mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Wykładamy na wierzch ciasta i dekorujemy świeżymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation