Kuchnia

trochę słodkiego

Przepis na proste placki bananowe dla dzieci | AniaGotuje.pl
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 30 minut
Ilość porcji: 24 placki średnicy 10 cm

Kalorie: 30 w jednym placku
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
2 średnie dojrzałe banany
4 średnie jajka

Do smażenia placków bananowych potrzebujesz też: 1 łyżkę oleju kokosowego lub delikatnego oleju roślinnego, patelnię, małą chochlę oraz łopatkę do przewracania placów.

Obierze dojrzale banany i zmiksuj je na gładką papkę. Możesz to zrobić widelcem, jednak polecam ręczny blender.
Do większej miski wbij dobrze umyte jajka. Jajka roztrzep bardzo dokładnie widelcem lub użyj miksera. Powinna powstać puszysta piana. Ja jajka ubijam mikserem przez około 2-3 minuty.
Do piany jajecznej przełóż papkę z bananów i całość dokładnie wymieszaj rózgą lub łyżką.
Nagrzej patelnię z grubym dnem. Nie ustawiaj jednak dużej mocy. Lepiej ustawić średnią moc palnika i chwilę poczekać, aż cała patelnia się nagrzeje. Przy pomocy pędzelka lub kawałka ręcznika papierowego ostrożnie natłuść patelnię olejem. Przy pomocy małej chochelki wylewaj porcje na placki. Ciasto jest delikatne i puszyste.

Odrobinę zmniejsz moc palnika. Placki z jednej strony powinny się podpiekać około 2-3 minuty. Po tym czasie ostrożnie przełóż je na drugą stronę. Tutaj zdecydowanie nie zrobisz tego samym widelcem. Użyj płaskiej łopatki. Druga strona piecze się szybciej. Po minucie zdejmuj już placki na talerz.
W ten sposób usmaż/upiecz na patelni wszystkie placki z bananów i jajek. Przy 2 lub 3 serii dodaj odrobinę oleju na patelnię. Na wszystkie placki nie potrzeba więcej niż jedna łyżka oleju kokosowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation