Kuchnia

trochę słodkiego

PRZEPIS NA PUSZYSTE CIASTO Z PORZECZKAMI

Składniki na puszyste ciasto z porzeczkami:
5 jaj
1 szkl cukru
szczypta soli
1 łyżeczka aromatu rumowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody
250g jogurtu naturalnego
1/2 szkl oleju
3 szkl mąki
1/4 szkl wody
1 szkl porzeczek

Jak zrobić puszyste ciasto z porzeczkami:

Białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywna pianę.

Do piany dodajemy cukier i ubijamy dalej, dodajemy żółtka i jeszcze chwile ubijamy.

Do ubitych jajek dodajemy pozostałe składniki i mieszamy wszystko.

Ciasto wykładamy do tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzchu układamy porzeczki.

Pieczemy ok 60 min w 180 st grzanie góra dół.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation