Kuchnia

trochę słodkiego

https://www.mniam-mniam.com.pl/2015/09/lawendowe-ciasteczka.htmllawendowe ciasteczka
200 g zimnego masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
2 łyżki suszonych kwiatków lawendy (lub 3 łyżki świeżych)
otarta skórka z cytryny
1,5 szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki zagniatamy; dzielimy na dwie części i z każdej formujemy wałek grubości około 3-3,5 cm. Owijamy folią, wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Schłodzone ciasto wyjmujemy kroimy na plasterki ok 5-7 mm. Układamy zostawiając niewielkie odległości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 12-15 min w temperaturze 170 º C. ciasteczka studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation