Kuchnia

trochę słodkiego

Mokre ciasto bananowe
Składniki:

3 dojrzałe banany

1/3 szkl. mocnej kawy

0,5 szkl. oleju rzepakowego

2 łyżki mąki kukurydzianej

150 g (0,6 szkl.) cukru trzcinowego

1 szkl. mąki pszennej typ 500

1 szkl. mąki pszennej graham typ 1850

2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cynamonu



W misce mieszam ze sobą wszystkie suche składniki – mąkę pszenną, mąkę pszenną graham, mąkę kukurydzianą, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
Dojrzałe banany obieram ze skórki i rozdrabniam na puree widelcem albo blenderem. Do bananów dodaję następnie kawę i olej. Ubijam i powoli dodaję wcześniej wymieszane suche składniki. Mieszam do momentu połączenia się składników.
Przygotowuję małą foremkę keksówkę albo foremkę do babki i przekładam do niej ciasto. Piekę 40 minut w 180 stopniach, aż drewniany patyczek wtykany do ciasta będzie suchy. Wyjmuję i studzę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation