Kuchnia

trochę słodkiego

Mrożony jogurt z miodem i fiołkami | Every Cake You Bake
Mrożony jogurt z miodem i fiołkami:

3 szklanki jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego,
2 szklanki mleka kokosowego,
1/2 szklanki miodu naturalnego,
sok wyciśnięty z połowy cytryny,
1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
1 łyżeczka wódki,
szczypta soli,
3 łyżki płatków fiołka wonnego

W 1/4 szklanki mleka kokosowego rozmieszać skrobię ziemniaczaną. Resztę mleka przelać do rondelka i podgrzać do zagotowania. Wlać mleko ze skrobią i wszystko dokładnie wymieszać, po czym zestawić z ognia. Dodać 2 łyżki płatków fiołka, przykryć i zostawić do ostygnięcia.

Do ostudzonego mleka kokosowego ze skrobią i fiołkami dodać jogurt grecki, miód, sok z cytryny, wódkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Schłodzony jogurt przelać do maszynki do lodów i miksować wg instrukcji producenta. Masę przełożyć do naczynia do mrożenia, skropić miodem, posypać pozostałymi płatkami fiołka i zostawić w zamrażalniku na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation