Kuchnia

mniam!

Placki wytrawne z guacamole i szynką – Przepisy Kuronia – Jan Kuroń

Składniki

Placki

2 szklanki mąki,
2/3 szklanki mleka (może być odrobinę więcej – konsystencja powinna być bardzo gęstej śmietany)
2 jajka
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Guacamole:

1 awokado (większe)
sok z 1/4 cytryny
1 duuuży lub dwa normalne ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
1 łyżka jogurtu naturalnego – opcjonalnie
sól, pieprz do smaku
Krok po kroku

Krok 1
Zmiksuj wszystkie składniki dokładnie i wykładaj łyżeczką na mocno rozgrzany olej na patelni. Ważne, aby ogień pod patelnią zmniejszyć po rozgrzaniu oleju i smażyć już na małym ogniu. Po usmażeniu odkładaj placki na rozłożony kawałek papierowego ręcznika jednorazowego, aby odsączyć je z tłuszczu.

Krok 2
Awokado obierz ze skórki, wyjmij pestkę i w miseczce rozdrobnij je widelcem. Dodaj cytrynę, jogurt czosnek i miód. Wymieszaj. Dosmacz solą i pieprzem. Możesz dodać posiekaną natkę pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation