Kuchnia

zupy, kremy, chłodniki

Zupa z fasolki szparagowej i kurek

Składniki:
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- około 15 dużych kurek, umytych i podzielonych na małe części
- 1 marchewka, pokrojona w talarki
-1 korzeń pietruszki, pokrojony w słupki
- kawałek korzenia selera, pokrojonego w kostkę
- około 500 gram fasolki szparagowej, pociętej w mniejsze kawałki
- świeże zioła ( ja dałam bazylie, koperek, estragon)
-kostka bulionowa drobiowa
- 2 ziarenka ziela angieslkiego
-pieprz, sól
- oliwa
-ugotowany makaron
W garnku na 2 łyżkach oliwy smażymy cebulkę, gdy się lekko przyrumieni dodajemy kurki. Smażymy do ich miękkości. Dodajemy marchew, pietruszkę, seler i smażmy około 10 minut. Następnie dolewamy 1,5 litra wody, dodajemy kostkę bulionową, fasolkę szparagową, ziele angielskie. Zagotować, a następnie dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną. Dodać zioła, posolić i popieprzyć do smaku ( można zabielić śmietaną). Podawać z makaronem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation