Kuchnia

Przepisy

Dietetyczny i ekspresowy pomysł na włoskiego kurczaka - Kasia.in

Składniki
2 filety z kurczaka

1 łyżeczka domowej przyprawy włoskiej
lub innej ulubionej
1 cebula
2 ząbki czosnku
świeża bazylia
1 papryka czerwona
kilka łyżek oliwy z oliwek
sól do smaku

Przygotowanie

Moje filety są naprawdę duże, więc kroje je wzdłuż, następnie szykuję arkusze papieru do pieczenia, każdy powinien być szeroki na 5 cm więcej jak długość fileta.

Na papier do pieczenia kładziemy filet z kurczaka, posypujemy przyprawą, solą, układamy cebule, paprykę, pokrojony czosnek, liście bazylii i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.

Papier składamy na pół i zawijamy sakiewki jak pieroga, dokładniej widać to na filmiku:

Zawinięte sakiewki układam na suchej patelni, mięsem do dołu, zamykam pokrywką i na średnim gazie smażę przez 5-8 minut, nie ma potrzeby obracać.

Po tym czasie patelnie zdejmuje z palnika, sakiewki ostrożnie wyciągam i przekładam na talerze. Po otwarciu przekładam na talerz ( w środku wytworzy się sosik, uważajcie aby się nie wylał)

Takiego kurczaka jedliśmy z ryżem posypanym natką pietruszki i kleksem jogurtu naturalnego. Smacznie, lekko, zdrowo, kolorowo :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation