Kuchnia

nalewki

Likier orzechowy z kokosem i Whisky- czeski - PrzyslijPrzepis.pl

9 orzechów włoskich, zielonych
7 czubatych łyżek kokosu- wiórki
kawałek kory cynamonu
1/2 l spirytusu 70%
100 ml przegotowanej, wystudzonej wody
150 ml Whisky
70 dag cukru pudru

1. Zrywamy orzechy włoskie zielone, z białym mleczkiem, niedojrzałe.
krojenie orzechów włoskich2. Orzechy kroimy w kostkę.
orzechy plus kokos3. Przygotowujemy duży słój.
Wsypujemy orzechy, kokos.
kokos, orzechy, cynamon4. Spirytus rozcieńczamy wodą. Łączymy z Whisky.
Do słoja wkruszamy cynamon, wlewamy alkohole.
składniki na likier w słoju5. Słój szczelnie zamykamy. Odstawiamy w ciepłe, nie słoneczne miejsce, na 6 tygodni. Co jakiś czas mieszamy.
przesączanie likieru6. Po upływie czasu oczekiwania, całość przesączamy, najpierw przez sito, później przez watę lub gazę.
cukier puder w likierze7. Wówczas wsypujemy cukier puder, wstrząsamy słojem. Odstawiamy szczelnie zamknięty, do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru.
filtowanie lkieru8. Następnie całość filtrujemy, do butelek od razu.
opisany likier orzechowy9. Butelki pięknie opisujemy, umieszczając etykietki, z rokiem wykonania.
Odstawiamy, na co najmniej 6 miesięcy, w celu dojrzewania. Likier po roku leżakowania jest najlepszy.

Porady
Orzechy zielone zbieramy pod koniec czerwca.
Używamy rękawiczek do obierania orzechów, bo brudzą bardzo dłonie.
Zamiast przetworzonego spirytusu, możemy użyć wódki 45%.
Jeśli chodzi o Whisky, wlewamy swój ulubiony gatunek.
Cynamonu dodajemy według uznania, ja dodałam ok. 5 cm kory.
Czas podany, jest bez oczekiwania i leżakowania.
Likier przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu, co najmniej 6 miesięcy.
W cieple, słoneczne, upalne dni- skracamy okres oczekiwania, np z 6 do 4 tygodni.
Z tej proporcji uzyskujemy 800 ml likieru.
Likier orzechowy ma ciekawy smak, piękną brunatną barwę.
Ma własności lecznicze, min przy przewlekłym nieżycie żołądka oraz jelit.
Likier pochodzi z Czech.
Po roku leżakowania, likier ma piękną brunatną barwę, jest gęsty, aromatyczny, słodki, bardzo smaczny i rozgrzewający.
Bardzo odpowiada Paniom, polecam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation