Kuchnia

nalewki

Limoncello kremowe - crema di limoncello - PrzyslijPrzepis.pl

wódka 500 ml
cukier drobny 2/3 szkl.
cytryny 4-5 dużych
śmietanka 1 szkl.
mleko skondensowane niesłodzone 1 puszka
cukier waniliowy do smaku

1. Cytryny wyszorować, wymoczyć w zimnej wodzie wymieniając ją 2-3 razy w ciągu kilku godzin.
Owoce osuszyć i cieniutko ściąć żółtą skórkę.
Do słoika lub butelki z szeroką szyjką włożyć pokrojone skórki i zalać wódką. Odstawić do lodówki na 10-14 dni. Po tym czasie odcedzić macerat do dużego suchego słoika.
Śmietankę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym - wymieszać i ostudzić.
Chłodną przelać do słoika lub dużej butelki - pojemność trochę ponad litr.
Dolać macerat cytrynowy i szybko wymieszać.
Dopełnić mlekiem zagęszczonym i rozlać do mniejszych butelek.
Przechowywać w lodówce.

Porady
Kto lubi bardzo słodkie nalewki może użyć mleka skondensowanego słodzonego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation