Kuchnia

nalewki

LIKIER TRUSKAWKOWY. - PrzyslijPrzepis.pl

500g truskawek
0,5 l wódki
400-500g cukru

Truskawki umyłam, usunęłam szypułki i pokroiłam na małe kawałki.
Zasypałam je cukrem i odstawiłam na min. 2h, aby puściły sok.
Włożyłam je, wraz z sokiem do dużego słoja.
Następnie dolałam alkohol. Szczelnie zakręciłam słój i odstawiłam na
miesiąc w ciemne i chłodne miejsce, potrząsając nim co jakiś czas.
2. Po miesiącu odcedziłam owoce, a likier przelałam przez gazę.
Wlałam do ładnej butelki.

Porady
Truskawki pozostałe z likieru można wykorzystać do ciast, albo tak jak ja - do zrobienia słoiczka dżemu truskawkowego z wódką.

" Truskawki, które pozostały mi od nalewki wrzuciłam do rondelka, podsmażyłam.
Dodałam ½ opakowania substancji żelującej (typu: Żelfix). Zagotowałam wg. przepisu
na opakowaniu. Przełożyłam gorący dżem do wyparzonego słoiczka. Zakręciłam
porządnie i odstawiłam do góry dnem, aż do wystygnięcia."
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation