Kuchnia

Wege

Zielone placki z łososiem (paleo) - Cook it Lean - sprawdzone paleo przepisy
Składniki

1/2 paczki mrożonego szpinaku (lepszy jest ten w bryłkach)
1/2 paczki mrożonego jarmużu (lub kilka świeżych, posiekanych liści)
2 paczki wędzonego łososia (ja użyłam ekologicznego atlantyckiego, wędzonego na zimno)
1/2 pęczka natki pietruszki
4-5 kurzych jaj
4-6 łyżek mąki kokosowej
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku lub 1 starty ząbek świeżego czosnku
sól i pieprz do smaku
masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
Wskazówki

15 min ok 16 placków
Mrożonki dokładnie odciskamy z wody i w razie potrzeby siekamy ponownie. Wrzucamy do miski razem z posiekaną natką pietruszki. Dodajemy posiekanego wędzonego łososia i jaja.

Mieszamy wszystko dokładnie, razem z przyprawami.

Następnie dodajemy sodę oczyszczoną, jeszcze raz dokładnie mieszamy. Potem stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy mąkę kokosową. Za każdym razem sprawdzamy konsystencję. Ciasto powinno być plastyczne i gęste ale i lepkie.

Na koniec dodajemy sok z cytryny i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Nakładamy porcje ciasta (do porcjowania możemy użyć łyżki) uformowane w rękach. Smażymy pod przykryciem aż się przyrumienią. Odwracamy na drugą stronę i znów smażymy do zrumienienia.

Podajemy z natką pietruszki, suszonymi pomidorami lub z dobrym serem (dla tych, którzy nie mają problemów z laktozą i kazeiną).

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation