Kuchnia

Wege

Puszyste placki ze szpinakiem - Anna Lewandowska - healthy plan by Ann

Puszyste placki ze szpinakiem

SKŁADNIKI:

2 garści młodego szpinaku
1 jajko
1,5 szklanki mąki gryczanej
3-4 łyżki gęstej części mleczka kokosowego
szczypta przypraw: bazylia, oregano, natka pietruszki, sól morska, pieprz czarny
1 ząbek czosnku
szczypta bezglutenowego proszku do pieczenia
do smażenia masło ghee
Świeży szpinak, znajdziemy aktualnie na wielu straganach warzywnych. Polecam ze względu na bogactwo witamin i składników odżywczych. Znajdziesz w nim witaminy K, A, C, B2, B6, żelazo, potas, wapń, magnez, mangan i kwas foliowy. Dostarcza również witaminy E, cynku, miedzi i fosforu. Dzięki zawartości witaminy A i C które niwelują wolne rodniki, szpinak jest rewelacyjnym antyoksydantem.

Co powiesz na wykorzystanie zielonych liści szpinaku do puszystych placków. To doskonały danie zarówno na śniadanie, obiad, przekąskę czy też kolację.

Puszyste placki ze szpinakiem

Przygotowanie:

Umyłam dokładnie szpinak i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Zmiksowałam wszystkie składniki, po czym smażyłam z obu stron na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym (można również użyć oleju kokosowego).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation