Kuchnia

Wege

Zdrowe ciasteczka owsiane z marchewką | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

OK. 10 SZTUK
100 g marchewki (jedna średnia)
100 g płatków owsianych błyskawicznych
100 g mąki (zwykłej lub pełnoziarnistej lub bezglutenowej np. owsianej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3 łyżki oleju kokosowego lub masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
100 ml syropu klonowego lub miodu
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. W misce wymieszać płatki owsiane błyskawiczne, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
Do drugiej miski wbić jajko, dodać roztopiony i ostudzony tłuszcz, wanilię i syrop klonowy lub miód, wymieszać. Dodać suche składniki i wymieszać.
Następnie połączyć z obraną i startą na drobnej tarce marchewką.
Nabierać łyżkę masy i formować dyski na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub też formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszce i lekko rozpłaszczać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 minut. Ciasteczka zesztywnieją po ostudzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation