Kuchnia

chleb, bagietki, focaccia, bułki

Studio Kuchnia | Chleb śródziemnomorski - Studio Kuchnia

500 g mąki pszennej
2 płaskie łyżki drożdży
100 g startego sera
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1 łyżka oliwy
1 1/2 szklanki wody
1 wiązka bazylii
4 gałązki tymianku
2 gałązki rozmarynu
1 ząbek czosnku
4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów


Przygotowanie

W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, sól, cukier i oliwę. Wyrobić na elastyczną, gładką masę. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć i odstawić na 30 minut.


Ciasto jeszcze raz wyrobić, dodać posiekaną bazylię, tymianek i rozmaryn, pomidorki i ser oraz wycisnąć czosnek. Wszystko dobrze wymieszać z ciastem, przełożyć do formy 21 x 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 30 minut.


Nagrzać piekarnik do 190 st.
Formę z ciastem przykryć folia aluminiową i piec przez 55 minut. Wyjąć i zostawić na 10 minut przed krojeniem. Wspaniały na ciepło i po wystygnięciu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation