Kuchnia

chleb, bagietki, focaccia, bułki

chleb delikatny na zakwasie
Pierwszy chleb w życiu, zaczęłam od prostego, ale wyszedł pycha, a cieplutki z masełkiem - uwielbiam:)
Złocisto brązowy, z chrupiącą skórką i miękkim, pulchnych miąższem. Smak neutralny, delikatny. Pasujący do wszystkiego i do wędliny, i do sera i do dżemu. Przepis zaczerpnięty z tej strony.

Składniki:
200ml zakwasu żytniego PRZEPIS NA ZAKWAS ŻYTNI
150ml mleka lekko ciepłego
70ml wody lekko ciepłej
25ml oleju
140g mąki żytniej
400g mąki pszennej
1 płaska łyżka soli
1 płaska łyżeczka cukru
2,5g drożdży (możemy nie dodawać drożdży jeżeli mamy dojrzały mocny zakwas- ja dodałam)
Przygotowanie: wszystkie składniki mieszamy (jeżeli dodajemy drożdże rozpuszczamy w tej letniej wodzie), wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką, powinno podwoić swoją objętość. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i chwilę wyrabiamy, formujemy bochenek jeden lub dwa, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu pieczemy. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni, na dolną półeczkę piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą, lub inna opcja spryskujemy ścianki piekarnika wodą. W 240 stopniach pieczemy ok 15min, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok 20-30min. Gotowe :)!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation