Kuchnia

chleb, bagietki, focaccia, bułki

Wiejska bagietka na zakwasie


Składniki

Zaczyn:
50 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka zakwasu pszennego
50 ml ciepłej wody
Ciasto właściwe:
200 g mąki pszennej razowej
200 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżeczki soli
280 ml ciepłej wody

Przepis

Pomieszaj ze sobą w misce wszystkie składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin.
Po upływie tego czasu dodaj wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć ciasto. Powinno mieć jednolitą, lepką konsystencję.
Zostaw ciasto w misce w ciepłym miejscu, pod przykryciem materiałowej szmatki na ok. 3 godziny.
Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj rulon.
Rulon ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2 godziny.
Przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 30 minut.
Wyjmij bagietkę i ostudź.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation