Kuchnia

chleb, bagietki, focaccia, bułki

Bagietka ekspresowa
Składniki:
450 g przesianej mąki pszennej (+ dodatkowe około 200 g do późniejszej pracy z ciastem)
14 g drożdży suszonych
250 ml ciepłego mleka
100 ml chłodnej, przegotowanej wody
2 łyżki masła niesolonego
2 płaskie łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki cukru
kilka kropli oleju
1. W ciepłym mleku rozpuścić masło, cukier i sól. Dodać wodę i suche drożdże i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać -ciągle mieszając- mąkę aż ciasto będzie miało gładką konsystencję.
2. Miskę natłuścić olejem, przełożyć ciasto, przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
3.Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat. Posypać mąką i spłaszczyć rękoma. Złożyć w kopertę. Czynność powtórzyć trzykrotnie w razie potrzeby podsypując mąką.
4. Uformować z ciasta wałek i podzielić na mniejsze części – w zależności czy wolimy więcej mniejszych czy jak ja 4 dłuższe. Z każdej części uformować wałeczek. Każdy kawałek zawinąć jak spiralkę i przełożyć na wysypaną mąką blaszkę, zachowując odstępy na wyrośnięcie. Oprószyć je mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut.
5. Na spód piekarnika – nagrzanego do 250 stopni – wstawić naczynie lub małą blaszkę (u mnie keksówka) z wrzącą wodą. Wstawić wyrośnięte bagietki i piec około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation