Kuchnia

chleb, bagietki, focaccia, bułki

Naan - INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR

* mąka pszenna – 225 g

* sól – 0,5 łyżeczki

* świeże drożdże – 15 g

* letnie mleko – 4 pełne łyżki

* olej roślinny – 1 pełna łyżka

* jogurt naturalny – 2 pełne łyżki

* jajko – 1 szt



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z solą do miski , drożdże rozrabiamy z mlekiem, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do mąki dodajemy zaczyn, olej, jogurt oraz jajko – mieszamy i wyrabiamy ok. 10 minut na podsypanej mąką stolnicy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.

( Jeśli ciasto na naan będzie zbyt suche dodajemy odrobinę letniej wody ).

Wkładamy do miski i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę ( powinno podwoić objętość ).

Piekarnik nagrzewamy na maksimum – przynajmniej 220C.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze ok. 2 minuty, a następnie dzielimy na 3 części, formujemy kule i rozciągamy na kształt kropli ( ok.20 cm długości , 15 szerokości i niecały cm grubości ).

Wyciągamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 4-5 minut.

Podajemy gorące, polane roztopionym masłem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation