Kuchnia

zupy, kremy, chłodniki

Zupa krem z podgrzybków
Składniki (na 5 porcji, 1 porcja ok. 154 kcal):

500 g podgrzybków lub grzybów mieszanych
4 ziemniaki
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
1 łyżka oleju
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól, pieprz
100 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie czyścimy i obgotowujemy we wrzątku około 10 minut. Wodę odlewamy.
W garnku na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy do niej pokrojone w plasterki marchew i pietruszkę i smażymy razem około 3 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obgotowane grzyby (część kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy do dekoracji) i całość zalewamy wodą około 1-2 cm ponad poziom warzyw i grzybów. Gotujemy około 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem po czym całość dokładnie miksujemy. Dolewamy śmietankę i całe kawałki grzybów, mieszamy, na chwilę zagotowujemy i zestawiamy z ognia.
Porcje posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy np. z grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation