Kuchnia

Zupy

ZUPA SZPINAKOWO-CZOSNKOWA

Składniki:

450 g szpinaku mrożonego
1 cebula
6 ząbków czosnku
2-3 duże ziemniaki
2 łyżki oliwy
200 ml śmietany 30%
1 litr bulionu
sól, pieprz
grzanki
ser żółty (do posypania po wierzchu)

Wykonanie:

Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w kostkę, a ząbki czosnku rozgniatamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Podsmażamy około 5-6 min. Zawartość patelni przenosimy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy mrożony szpinak i zagotowujemy. Następnie gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie, a szpinak się rozmrozi i rozpadnie. Zestawiamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę, przyprawiamy pieprzem oraz solą i zagotowujemy. Zupę podajemy z grzankami i startym żółtym serem na wierzchu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation