Kuchnia

Zupy

PRZEPIS KREM BURACZKOWY Z POKRZYWĄ I GROSZKIEM PTYSIOWYM

Składniki:

0,5 kg buraków
0,75 kg ziemniaków
1 plaster selera korzeniowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
10 szt ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
pieprz
masło
ocet jabłkowy
3 garście młodych pokrzyw
groszek ptysiowy



Jak zrobić krem buraczkowy z pokrzywą i groszkiem ptysiowym:

Najpierw warzywa obieramy, myjemy, kroimy w
kawałki.
Następnie w garnku rozgrzewamy masło (ok 2 łyżki), wrzucamy do garnka posiekaną cebulę i szklimy ją na niedużym ogniu.
Potem do cebuli wrzucamy ziemniaki, buraki, selera, czosnek.
Zaraz potem zalewamy wszystko wodą (tylko tyle by przykryła warzywa). Dodajemy przyprawy.
Następnie gotujemy ok 15 – 20 min tylko tyle aż warzywa zaczną mięknąć.
Potem wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie a całą zupę przelewamy do blendera.
Zaraz potem miksujemy na gładki krem.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym.
Teraz czas na pokrzywę. Dobrze wypłukaną pokrzywę osuszamy i siekamy. Następnie wrzucamy na patelnię na rozgrzaną łyżkę masła. Smażymy na niezbyt dużym ogniu krótko, pół minuty, tylko tyle by pokrzywa straciła surowość.
Krem buraczkowy przelewamy do miseczek, dekorujemy pokrzywą na maśle i groszkiem ptysiowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation