Kuchnia

Zupy

kokosowa zupa curry-soczewica brokulami jarmuzem/
Składniki (4-6 porcji):

6 liści curry (opcjonalnie)
3-5 łyżek żółtej pasty curry*
½ cebuli, pokrojona w kostkę
3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte
2 puszki krojonych pomidorów w puszce (lub 8-10 świeżych)
1 szkl suchej czerwonej soczewicy
2 małe marchewki, pokrojona w plasterki
1 puszka mleczka kokosowego
2 szkl wody
1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
garść jarmużu
½ brokuła, podzielonego na różyczki
0,5 szkl ugotowanej komosy ryżowej (opcjonalnie)
Sezam, sól
* zamiast pasty curry możesz użyć 2-4 cm startego kłącza imbiru, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżkę curry, 1 łyżkę pieprzu i 1 łyżkę chilli w płatkach

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej. Wrzuć liście curry i pastę curry, smaż 1-2 minuty. Dodaj czosnek i cebulę. Po chwili dodaj pomidory, soczewicę i marchewkę. Wlej mleko kokosowe i wodę, dopraw solą. Gotuj aż soczewica zmięknie – ok. 15 minut.

Do zupy dodaj cukinię, jarmuż i brokuła. Gotuj około 10 minut. Doda komosę ryżową i gotuj jeszcze 1-2 minuty.

Podawaj posypane sezamem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation