Kuchnia

Przepisy

Oponki z mascarpone
Składniki:
opakowanie serka mascarpone - 250 g
3 średnie jajka
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej - około 270 g
łyżeczka proszku do pieczenia
saszetka cukru wanilinowego - 16 g
łyżeczka rumu lub spirytusu
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie zostały policzone bez uwzględnienia lukru na oponkach.
Serek mascarpone oraz jajka wyjmij wcześniej z lodówki.

Dodatkowo do zrobienia oponek: dobrej jakości szeroka patelnia lub garnek z grubym dnem; około 500 ml oleju roślinnego do smażenia np. ryżowy lub rzepakowy; cukier puder do obtoczenia oponek lub domowy lukier cytrynowy; cedzak lub szczypce do przewracania i łowienia oponek; dwie okrągłe wykrawaczki o średnicy 9 cm większa i 2,5 cm mniejsza; 1/4 szklanki mąki do podsypywania; drewniana stolnica; wałek do ciasta.
W jednej misce umieść razem serek mascarpone, 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej, 3 jajka, saszetkę cukru wanilinowego, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz łyżeczkę spirytusu. Wszystko razem wymieszaj. Jeśli masz mikser pod ręką, to możesz go użyć. Wystarczy jednak zwykła łyżka. Ciasto wymieszaj dokładnie. Będzie klejące i gęste.

Klejące ciasto wyłóż na obficie podsypany mąką czysty blat lub stopnicę. Ciasto posyp mąką również od góry i rozwałkuj na grubość około 7 mm. Wykrawaczką do ciastek o średnicy około 9 cm wycinaj koła (możesz też użyć większej szklanki lub plastikowych foremek do ciastoliny, które bardzo często znajdują się w zestawach dla dzieci. Oczywiście foremki muszą być czyste) Mniejszą wykrawaczką o średnicy około 2.5 cm wycinaj środek.
Gotową serię oponek kładź na dobrze nagrzany olej. Oponki będą dość miękkie a ciasto delikatne, więc polecam przekładać je na olej przy pomocy szerokiej szpatułki. Do smażenia oponek z mascarpone używam patelni o średnicy 28 cm i z wysokimi rantami. Wlewam olej na wysokość do 3 cm i czekam aż się dobrze nagrzeje. To bardzo ważne, przy smażeniu oponek z mascarpone.
Aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco nagrzany umieść kawałek ciasta w garnku lub na patelni. Jeśli od razu zaczyna mocno skwierczeć, olej jest gotowy do smażenia. Po około 30 sekundach oponki powinny być już rumiane od spodu. Powinny też urosnąć. Smaż je około minuty zanim przełożysz je na drugą stronę.
Przy pomocy szczypiec przewróć je na drugą stronę i smaż około 40-50 sekund. Jeśli oponki za szybko się rumienią zmniejsz moc palnika.
Smażąc kolejne serie szykuj ciasto pod następne oponki. Pamiętaj o podsypywaniu mąką ciasta przed wałkowaniem. Ciasto jest bowiem lepiące. Swoje oponki po wyjęciu z oleju układałam na ręczniku papierowym.

Gotowe oponki z mascarpone możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać cudownym lukrem o smaku świeżej cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation