Kuchnia

sałatki

Sałatka brazylijska z jajkami - KulinarnePrzeboje.pl

2 łodygi selera naciowego
3 jajka
110g szynki (ulubionej, u mnie ‘szynka pyszna’)
pół puszki kukurydzy (ok. 140g po odsączeniu zalewy)
pół puszki ananasa (5 plastrów; ok. 170g po odsączeniu syropu)
kilka gałązek natki pietruszki
1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
3 łyżki majonezu
1 mały ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Jajka ugotować na twardo (ok. 7-9 minut od zawrzenia wody), obrać ze skorupek, a następnie pokroić w kostkę.
Szynkę pokroić w kostkę.
Ananasa odsączyć z syropu i również pokroić w kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Łodygi selera naciowego umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać drobno.
Przygotować sos: jogurt naturalny wymieszać z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę (lub bardzo drobno posiekanym), doprawić solą i pieprzem.
Wszystkie powyższe składniki wrzucić do jednej miski, dodać sos, wymieszać. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation