Kuchnia

sałatki

Sałatka z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami – Smaki na talerzu

250 g drobnego tortellini (u mnie mięsne)
60 g rukoli
1/2 słoiczka suszonych pomidorów
dwie garście słonecznika
50 g gorgonzoli
1 lekko kopiata łyżka miodu
1 łyżka oleju
1 łyżka białego octu winnego
1 lekko kopiata łyżka musztardy
1 lekko kopiata łyżka majonezu
sól, pieprz do smaku
Tortellini gotujemy wg czasu zamieszczonego na opakowaniu (u mnie 1-2 minuty). Odcedzamy.

Rukolę myjemy, osuszamy.

Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.

Gorgonzolę kroimy w kostkę.

Ziarna słonecznika prażymy na rozgrzanej, suchej patelni.

Składniki sosu umieszczamy w garnuszku. Dokładnie mieszamy do połączenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Składniki sałatki umieszczamy w misce, dodajemy sos, mieszamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation