Kuchnia

sałatki

Sałatka Cezar z kurczakiem | SKŁADNIKI
2 PORCJE
300 g filetu z kurczaka
1 łyżka oliwy + do skropienia
1/2 większej główki sałaty rzymskiej
6 łyżek tartego parmezanu lub grana padano
10 cm kawałek bagietki
SOS CEZAR
4 łyżki majonezu
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny (lub 1 łyżeczka octu winnego)
1 łyżeczka sosu worcestershire
NIE WYGASZAJ
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Filet z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić na 4 części, doprawić solą i pieprzem oraz wysmarować oliwą. Rozgrzać patelnię (np. grillową lub zwykłą), położyć filety i smażyć przez ok. 4 minuty z każdej strony, w międzyczasie skrapiać mięso dodatkową oliwą. Odłożyć na talerz.
Na tę samą patelnię włożyć pokrojoną w kosteczkę bagietkę, zmniejszyć ogień do minimum i smażyć przez ok. 5 minut co chwilę mieszając, aż grzanki będą chrupkie. Odłożyć na talerz.
Przygotować sos Cezar: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny lub octem winnym oraz z sosem worcestershire. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać.
Sałatę rzymską opłukać, osuszyć, posiekać, wymieszać z połową sosu, wyłożyć do salaterek lub talerzy. Można doprawić solą w razie potrzeby.
Dodać pokrojonego kurczaka, skropić resztą sosu, posypać tartym parmezanem oraz grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation