Kuchnia

sałatki

Sałatka z kurczakiem, ananasem i kukurydzą | SKŁADNIKI
4 PORCJE
2 pojedyncze filety z kurczaka
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżka przyprawy meksykańskiej*
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oliwy
1 por
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
1 puszka czerwonej fasolki
150 g sera żółtego
dowolna sałata
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu lub śmietany
NIE WYGASZAJ
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Filety kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą, pieprzem oraz wszystkimi przyprawami, na koniec obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć kurczaka i na większym ogniu obsmażyć z każdej strony na złoty kolor.
Obciąć zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać. Pokroić na paseczki, włożyć do sitka i przelać wrzącą wodą z czajnika. Odcedzić.
Fasolkę wyłożyć na sitko i przepłukać bieżącą wodą, odcedzić. Odcedzić i pokroić ananasa oraz odcedzić kukurydzę. Ser żółty zetrzeć na tarce o większych oczkach.
Układać składniki warstwowo w salaterce, pamiętając aby posmarować jedną warstwę majonezem a na nim rozsmarować jogurt lub śmietanę. Na wierzch dać posiekane liście sałaty.
WSKAZÓWKI
* można kupić gotową lub użyć po 1 łyżeczce suszonego oregano i słodkiej papryki + po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego i ostrej papryki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation