Kuchnia
SZPARAGI
Pełnoziarnista pizza ze szparagami. | Lawendowy Dom
130521_4860
Pełnoziarnista pizza ze szparagami.
pizza ze szparagami_3
Nawet nie wiem, czy można to nazwać pizzą. Może wytrawnym plackiem drożdżowym, albo focaccią? Nazwa nie jest najistotniejsza, tylko smak, zgodzicie się ze mną? A smak jest wyborny, moi mili. Lekko chrupiące ciasto z mąki z pełnego przemiału wzbogacone oliwkami. Pamiętajcie, żeby oliwki były wyraziste w smaku. Zapomnijcie więc o tych pozbawionych pestek, bezsmakowych wymoczkach i poszukajcie czegoś naprawdę pysznego. Szparagi nieprzegotowane, wciąż jędrne, pomidory soczyste, a sos ze świeżych ziół, którym potraktujecie swój wypiek zaraz po wyjęciu z piekarnika, sprawi, że wszyscy przy stole będę jedynie wzdychać z roskoszy.
majowy stół
Pizza ze szparagami
Ciasto:
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
opakowanie droźdży instant
ok. 250 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
sól
Dodatki:
Garść pokrojonych czarnych oliwek
Pęczek szparagów
5 pomidorów
pęczek młodej dymki
oliwa
pęczek świeżych ziół (polecam mieszankę oregano i bazylii)
ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
sok z połowy cytryny
Najpierw ciasto. Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Wyrobić ciasto, stopniowo dolewając wodę. Pamiętajcie, że ilość wody jest umowna. Czasem potrzeba nieco mniej, czasem więcej. Na koniec dodać oliwę i zagniatać, aż składniki się połączą. Oczywiście, możecie spokojnie powierzyć to zadanie mikserowi. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie obrać szparagi i podgotować je w osolonym wrzątku przez ok. 4 minuty. Trafią potem do piekarnika, więc dłuższe gotowanie nie jest im potrzebne. Ugotowane odsączyć i przekroić wzdłuż na pół. Pomidory pokroić w plasterki, dymkę posiekać. Ja zostawiam dłuższe kawałki. Do wyrośniętego ciasta dodać oliwki, wyrobić ponownie i podzielić na dwie części. Ciasto rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć plastry pomidorów, szparagi i dymkę. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego na 250 st. C. Piec ok. 15 minut.
pizza ze szparagami_2
pizza ze szparagami_4
W tym czasie zmiksować czosnek, listki świeżych ziół, mód, cytrynę i 3 łyżki oliwy. Po wyjęciu placka z piekarnika polać go sosem ziołowym i od razu podawać. Smacznego!
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