Kuchnia

SZPARAGI

jadłonomia · roślinne przepisy
Pizza ze szparagami na migdałowym sosie

Składniki na dwie średnie pizze, na podstawie niezawodnego przepisu z Kwestii Smaku:
•250 g mąki pszennej
•150 ml letniej wody
•7 g suchych drożdży
•1/2 łyżeczki cukru
•1 łyżeczka soli
•2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na sos:
•100 g płatków migdałowych
•1/2 szklanki mleka roślinnego
•2 1/2 łyżki soku z cytryny
•1 łyżka oliwy z oliwek
•2 łyżki płatków drożdżowych, opcjonalnie
•sól i świeżo mielony pieprz

Dodatki:
•jedna biała część pora, pokrojona w talarki
•8 zielonych szparagów, podzielonych na trzy części
•wegański parmezan do posypania
•oliwa z oliwek

Przygotowanie:
1.Płatki migdałowe zalać gorącą wodą i odstawić. W międzyczasie przygotować ciasto - z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, można zrobić to ręcznie a można użyć miksera albo maszyny do chleba. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny.
2.Kiedy minie czas wyrastania ciasto podzielić na pół, rozwałkować na dwa cienkie placki i zostawić jeszcze na pół godziny. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.
3.Migdały odcedzić, wsypać do pojemnika blendera, dodać pozostałe składniki na sos i wszystko zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić na moment do lodówki.
4.Pokrojone pory natrzeć dokładnie oliwą, żeby nie przypaliły się podczas pieczenia. Na każdy placek wylać 1/3 przygotowanego sosu, ułożyć szparagi, posypać porami i tak przygotowaną pizze włożyć do piekarnika na 10-13 minut. Upieczone pizze polać pozostałym sosem migdałowym, skropić oliwa i posypać parmezanem z migdałów, smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation