Kuchnia

Przepisy

TARTA PANNA COTTA Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA SPÓD:

250 g herbatników, maślanych
1 łyżeczka kakao
100 g czekolady deserowej
50 g masła lub margaryny
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

1 szklanka mleka
1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu
4 łyżeczki żelatyny
DODATKOWO:

200 g malin, świeżych
ok. 50 g białej czekolady do dekoracji
* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem. Herbatniki zmielone mieszamy z kakao oraz mieszaniną czekoladową. Dokładnie mieszamy i wykładamy do formy na tartę o średnicy 22-24 cm. Dociskamy masę do dna i boków formy. Na czas przygotowania nadzienia wkładamy do lodówki*.
Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki mleka, zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilę podgrzewamy np. w mikrofali i mieszamy do rozpuszczenia. Pozostałe mleko, kremówkę, cukier i wanilię przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na około 5 min, następnie dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie wykładamy na spód z herbatników, przykrywamy folią i zostawiamy na kilka godzin do zastygnięcia.
Podajemy z malinami i tartą białą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation