Kuchnia

kolacja

Pizza z puree z dyni. Zamiast dyni można użyć pieczonego batata. W wersji bezglutenowej zamiast mąki orkiszowej użyj mąkę owsianą + łyżkę skrobi ziemniaczanej.


Ciasto:

szklanka puree z dyni piżmowej ( moja dynia była dość mała i upiekłam 1/2 sztuki)
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1,5 szklanki mąki orkiszowej + do posypywania
płaska łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżką oliwy z oliwek

2 czerwone papryki
200 g. passata pomidorowa
czosnek 1 ząbek
bazylia 1 łyżeczka
oliwa z oliwek 1 łyżka
czerwona cebula (mała)
feta owcza ok 50 gram
pieprz do smaku

Dynię lub batata owijamy w folię. Pieczemy ok 40 - 60 minut. Obok układamy papryki polane oliwą. Papryki pieczemy 30 minut. Po tym czasie papryki przekładamy do worka, aby skórka lekko odchodziła od miąższu. Paprykę kroimy w paseczki i odkładamy na potem.

Upieczone i ostudzone bataty lub dynię miksujemy, dodajemy mąkę, sól, rozpuszczone w niewielkiej ilości drożdże i zagniatamy ciasto od czasu do czasu podsypując. Formujemy ciasto w kulę i odstawiamy do niewyrośnięcia.
Następnie z ciasta formujemy dysk i przekładamy na papier do pieczenia posypany mąką. Wierzch ciasta polewamy sosom przygotowanym z passaty, ząbka czosnku, 1 łyżki oliwy z oliwek, oregano i soli himalajskiej.

Pieczemy w 230 stopniach ok 20 minut. Po wyjęciu rozkładamy: pieczoną paprykę, ser feta, rukolę i krążki czerwonej cebuli oraz rukolę. Doprawiamy pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation