Kuchnia

kolacja

Składniki:
1 duży bakłażan
1 większa cebula
1 łyżka octu winnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki wody
garść rodzynek
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
duża szczypta cynamonu
1 liść laurowy
1 łyżeczka majeranku
sol
pieprz
olej rzepakowy

Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki o grubości około 1 cm, grillujemy na patelni grillowej na niewielkiej ilości oleju (możecie je upiec, jeżeli nie macie takiej patelni), kroimy w mniejsze kawałki. Na zwykłej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, liść laurowy i paprykę, chwilę smażymy. Następnie dodajemy do tego ocet, koncentrat, wodę, rodzynki, cynamon i majeranek. Wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Do ostudzonego sosu dodajemy kawałki bakłażana, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation