Kuchnia

SŁODKOŚCI

Sernik z mango – Smaki na talerzu
Kruchy spód:

130 g mąki pszennej
75 g masła
65 g drobnego cukru
20 g kakao
szczypta soli
Sernik:

1 kg twarogu sernikowego
35 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
250 ml słodzonego mleka zagęszczonego
200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
600 g pulpy z mango (puree z puszki)
szczypta soli
Warstwa śmietanowa:

400 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki pulpy mango
Masło rozpuszczamy na małym ogniu, lekko studzimy.

W misce mieszamy mąkę, sól, kakao oraz cukier. Dodajemy masło, łączymy. Powstałym ciastem wykładamy dno tortownicy (śr. 26cm.) wyłożonej papierem do pieczenia.

Podpiekamy wstępnie przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie spód odstawiamy do przestudzenia, a temperaturę piekarnika obniżamy do 160 stopni.
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie umieszczamy w misie miksera i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Ostrożnie przelewamy dość płynną masę na podpieczony spód. Pieczemy przez około 60-65 w 160 stopniach (gotowy sernik powinien być ścięty, na środku może lekko „falować”. Jeśli po godzinie wciąż „faluje” zbyt mocno, nieznacznie wydłużamy czas pieczenia). Upieczony sernik pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym piekarniku.

W międzyczasie kwaśną śmietanę mieszamy z cukrem pudrem. Odstawiamy na 10 minut.
Sernik wyjmujemy ostrożnie z piekarnika. Wykładamy na wierzch śmietanową polewę, wyrównujemy.
Za pomocą łyżeczki rozprowadzamy na wierzchu „kropki” z pulpy mango. Patyczek do szaszłyków przeciągamy przez środek kropek, tworząc „serca”/”listeczki”.
Sernik odstawiamy do całkowitego schłodzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation