Kuchnia

SŁODKOŚCI

Czekoladowa trufla
200 g gorzkiej lub deserowej czekolady
100 g masła
5 jajek
Piekarnik nagrzewamy do 175ºC. Czekoladę należy rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej (na parze) lub szybciej – w mikrofalówce na małej mocy. Po rozpuszczeniu dokładnie wymieszać, aż oba składniki się połączą. W czasie gdy czekolada się roztapia możemy ubić pianę w białek. Gdy czekolada lekko przestygnie wrzucamy do niej żółtka i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy po trochu piany z białek i delikatnie mieszamy łyżką (nie mikserem). Wlewamy do nasmarowanej masłem tortownicy (24-26cm) i pieczemy przez 12 minut. podawac od razu najlepiej z lodami, malinami, bitą śmietaną, syropem klonowym lub czekoladowym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation