Kuchnia

SŁODKOŚCI

Floating island - île flottante - zupa nic

SKŁADNIKI:
mleko - 600 ml
jajko - 4 szt (osobno żółtka i białka)
cukier - 2 łyżki + 1/2 szklanki
laska wanilii - 1 szt lub 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
karmel - opcjonalnie do ozdobienia deseru
sól - szczypta
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj 2 łyżki cukru i ubijaj, aż uzyskasz gładką, błyszczącą pianę.

Do miski włóż żółtka oraz 1/4 szklankę cukru, połącz.

Laskę wanilii przekrój wzdłuż, ziarenka z wnętrza dodaj do żółtek, samą laskę- do mleka, wraz z pozostałym cukrem (1/4 szklanki). Mleko podgrzej do granicy wrzenia. Łyżką nakładaj na wierzch porcje bezy, gotuj ok. 1-2 minuty, z obu stron. Gotowe pianki osusz na papierowym ręczniku i ostudź.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation