Kuchnia

SŁODKOŚCI

6

6

Ciastka owsiano-kokosowe, gotowe w 30 minut; zrobione z łatwo dostępnych składników, miękkie w środku; na śniadanie lub na deser.



Przepis autorstwa Pani Magdaleny Wilczyńskiej zamieszczony w magazynie "Vege" (grudzień 2012/styczeń 2013)


6


Składniki (12-14 dużych ciastek):
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub mąki orkiszowej, żytniej czy owsianej)
0,75 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych czy żytnich)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
0,5 szklanki mleka sojowego (lub rzadkiego mleka kokosowego bądź mocnego wywaru z czarnej herbaty)


Nagrzewamy piekarnik do temp. 180-185` C. Do dużej miski wsypujemy suche składniki, mieszamy; wlewamy olej i mleko. Kiedy masa będzie już dokładnie wymieszana (jest dość klejąca), bierzemy po trochu ciasta w ręce, formujemy kulki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przygniatamy je ręką aby przybrały kształt płaskich ciastek, należy zachować spory odstęp między każdym z nich gdyż ciastka te podczas pieczenia dość mocno zwiększają swoją objętość. Pieczemy 20-25 min w temp. 180`C. Nasze ciastka piekły się 20 minut w temp. 185`C. Po wyjęciu z piekarnika studzimy je na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation