Kuchnia

SŁODKOŚCI

Ciasto „Kokosanka” || mysweetworld
Składniki:

1 płat ciasta francuskiego

200 g wiórków kokosowych

1 puszka słodkiego mleka skondensowanego- 400 ml / 530 g (używam „z Gostynia”)

1 puszka mleka kokosowego - 400 ml

500 ml śmietany kremówki 30%

2 łyżki żelatyny z małą górką + 1/3 szklanki wrzątku

2 łyżki likieru kokosowego lub odrobina ekstraktu kokosowego (można pominąć)





Mleko kokosowe, skondensowane i śmietana kremówka powinny być dobrze schłodzone.

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Płat ciasta francuskiego rozwinąć i ułożyć na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (ten papier którym owinięte jest ciasto fr. nie nadaje się do pieczenia). Przykryć go inną blaszką, tak by pokrywała ciasto, umieścić w rozgrzanym piekarniku i podpiekać w ten sposób około 15 minut. Po tym czasie zdjąć blachę z wierzchu i dalej piec ciasto, aż się ładnie wypiecze. Wyjąć i wystudzić. Uprażyć połowę wiórków kokosowych na suchej średnio rozgrzanej patelni- Uwaga- szybko się rumienią.

Formę (w której będzie ostatecznie ciasto) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wystudzone ciasto fr. przyciąć do rozmiarów dna formy i umieścić je tam.

Żelatynę rozpuścić w podanej ilości wrzątku (TUTAJ przeczytasz jak to robię.).

Ubić śmietanę- powinna być dość gęsta i puszysta. W dużej misce zmiksować mleko skondensowane i kokosowe oraz likier lub odrobinę ekstraktu kokosowego. Dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować całość. Następnie dodać do masy bitą śmietanę i zmiksować całość na wolnych obrotach miksera. Wsypać resztę wiórków kokosowych i delikatnie wmieszać je w masę. Jeżeli jest dość rzadka umieścić miskę w lodówce na kilka minut i poczekać aż trochę zgęstnieje, następnie przelać krem do formy z ciastem francuskim. Z wierzchu posypać uprażonymi, ale wystudzonymi wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na minimum godzinę i gotowe.



Kilka rad:

Wielkość ciasta zależy od Was. Jeżeli chcecie uzyskać taki efekt jak mój, zróbcie ciasto w niedużej kwadratowej formie 20cm/20cm lub w tortownicy o śr. 23-26 cm. uzyskacie 9-12 porcji. Wystarczy wtedy upiec połowę płatu ciasta. Równie dobrze można zrobić ciasto w większej prostokątnej formie- tak, by zużyć cały płat ciasta francuskiego, ale wtedy lepiej uprażyć więcej wiórków kokosowych , bo powierzchnia ciasta będzie większa. Ja uprażyłam połowę paczki, czyli 100g, resztę dodałam do masy. Warstwa kremu będzie o połowę cieńsza, ale za to można zjeść dwa kawałki ciasta bez wyrzutów sumienia ;). Ciasto francuskie pieczemy z obciążeniem- tzn. na rozwinięty płat ciasta, nakładamy drugą blaszkę i w ten sposób wkładamy do piekarnika. Po kilkunastu minutach, ściągamy blaszkę z wierzchu i dalej podpiekamy ciasto- na złoty kolor. Można też piec je taką metodą jak przy kremówce- zobacz TUTAJ. Pamiętajcie, że ciasto się trochę skurczy, więc pieczemy ciut więcej niż będzie potrzebne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation