Kuchnia

SŁODKOŚCI

Grecka Bougatsa - Wypieki Beaty
1 opakowanie ciasta filo u mnie 300 g (7 arkuszy)
ok 50 g masła rozpuszczonego
1 l mleka – użyłam 1,5%
100 g cukru – pół szklanki
1 łyżka cukru waniliowego
4 jajka – u mnie rozmiar L
40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej – 2 mocno czubate łyżki
cukier puder do posypania
INSTRUKCJA




Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra/dół).
Wlej mleko do dużego garnka, dodaj cukier i cukier waniliowy – zagotuj.
1 l mleka, 100 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
W tym czasie jajka zmiksuj ze skrobią.
4 jajka, 40 g skrobi
Wlej do jajek część zagotowanego mleka i zmiksuj.
Przelej jajka do reszty mleka i gotuj razem aż krem zgęstnieje – jak budyń. Zdejmij z kuchenki.
Żaroodporne naczynie posmaruj rozpuszczonym masłem.
Weź połowę ciasta filo – u mnie to było 3,5 arkusza i lekko gniotąc je ułóż je w foremce tak aby zapełnić całe dno.
Pokrop wierzch ciasta rozpuszczonym masłem.
ok 50 g masła
Podpiecz w piekarniku przez 5 minut.
Wyjmij foremkę i wlej krem – rozprowadź po całej powierzchni.
Pozostałe ciasto filo pozagniataj podobnie jak spodnią warstwę i ułóż na górze.
Polej rozpuszczonym masłem.
Piecz bougatsę przez 15 minut – do zarumienia.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na około 15 minut.
Podaj na ciepło posypane cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation