Kuchnia

Przepisy

Bezy z kremem czekoladowym i granatem

SKŁADNIKI

SKŁADNIKI NA BEZY
2 białka
110 g drobnego cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM
270 ml śmietanki 36%
250 g mascarpone
100 g czekolady gorzkiej (60-80%)
50 g czekolady mlecznej
NA WIERZCH
owoc granatu
PRZYGOTOWANIE

PRZYGOTOWANIE BEZ
Piekarnik nagrzać do 140 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce umieścić białka, ubijać chwilę, aż lekko się spienią i dodać szczyptę soli. Ubijać dalej, aż zwiększą swoją objętość i powstanie sztywna piana.
Dodawać cukier stopniowo, po 1 łyżce. Cały czas miksować, kiedy dodany cukier się rozpuści i nie będą widoczne grudki, można dodać kolejną łyżkę. I tak aż cały cukier zostanie dodany. Na koniec wsypać cynamon i miksować kilka sekund.
Gotowa piana powinna być gęsta i lśniąca. Wykładać ją na papier do pieczenia, formując 6 krążków o średnicy ok. 8 cm. Włożyć do piekarnika.
Piec w temperaturze 140 stopni C przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 40-50 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezy do ostudzenia w środku.
PRZYGOTOWANIE KREMU
W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, dodać połamane czekolady.
Podgrzewać całość na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolady się dobrze rozpuszczą. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić i włożyć do lodówki na 12 godzin.
Do dużej miski przełożyć schłodzone mascarpone i czekoladę ze śmietanką. Miksować (końcówki do ubijania) 1-2 minuty, do powstania gęstego, puszystego kremu.
Krem wykładać na bezy i posypać pestkami granatu. Można podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation