Kuchnia

Przepisy

Mini babeczki z mlecznym nadzieniem i bakaliami

Składniki na spody babeczek (około 100-120 szt.):

300 g mąki

200 g średnio miękkiego masła

100 g cukru pudru

1 małe jajko + odrobina soli



Mąkę, pokrojone masło oraz cukier puder umieścić w misce. Jajko razem ze szczyptą soli roztrzepać w filiżance widelcem i wlać do pozostałych składników, następnie zagnieść ciasto. Wyklejać foremki cieniutką warstwą ciasta-dociskać do brzegów i dna foremek, w środku robić wgłębienie. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 ºC przez około 10-12 minut. Odwracać jeszcze ciepłe foremki- babeczki powinny bez problemu wypadać.



Składniki na nadzienie:

1/4 szklanki mleka

125 g masła

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 szklanka cukru pudru

1 i 1/2 szklanki mleka w proszku

3 łyżki spirytusu/likieru pomarańczowego

do dekoracji: suszone morele pokrojone w kostkę, blanszowane migdały, posiekane pistacje lub inne orzechy, suszona żurawina posiekana, lentilki, ozdoby cukrowe (śnieżynki, perełki) itp.



Dekoracje, które będziecie układać na babeczkach należy przygotować przed przystąpieniem do przygotowywania nadzienia- posiekać morele, orzechy, żurawinę, zblanszować migdały*.

Przygotować nadzienie. W rondelku umieścić mleko, masło, cukier wanilinowy – zagotować. Dodać przesiany przez sitko cukier puder zamieszać i ponownie zagotować (cukier powinien się rozpuścić). Zdjąć z palnika , wsypać mleko w proszku i wlać spirytus, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Jeszcze ciepłą masę nakładać do babeczek za pomocą rękawa cukierniczego z odciętą końcówką (otwór powinien być niewielki) lub za pomocą dwóch małych łyżeczek. Trzeba to zrobić szybko bo masa równie szybko zastyga. Na tężejącym nadzieniu układać wcześniej przygotowane dekoracje. Gotowe babeczki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation