Kuchnia
Ciasta
Puszysty sernik z malinami i galaretką
Składniki (na sernik w okrągłej formie 24cm):
Kruchy spód:
150g mąki pszennej
100g masła
50g cukru
1 żółtko
½ łyżeczki cukru wanilinowego
Szczypta soli
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego kubkowego
250g masła
250g cukru
5 jajek
20g budyniu waniliowego w proszku
Skórka otarta z 1 lub ½ cytryny
Ziarenka z 1/3 laski wanilii
Dodatkowo:
300-400g świeżych malin
1 opakowanie galaretki o smaku malinowym
sernik z malinami i galaretką kobbieciarnia
Wykonanie:
Kruche ciasto:z podanych składników zagnieść ciasto. Można je zagniatać w misce lub na stolnicy/blacie. Do miski wsypać mąkę. Dodać żółtko i wymieszać tak, by połączyło się z mąką. Następnie dodać masło, pokrojone na małe kawałeczki i rozdrobnić palcami. Dołożyć resztę składników i zagnieść ciasto.
Dno formy oraz boki na wysokość ok. 3 centymetrów wylepić ciastem. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika. Piec do osiągnięcia złotawego kolorytu ciasta, ok. 10 minut (najlepiej obserwować). Ciasto wyjąć, a następnie przy użyciu łyżeczki wygładzić jego powierzchnię i boki tak, by było mniej „pofalowane”.
Masa serowa: ser wymieszać z proszkiem budyniowym i skórką cytrynową. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodawać po jednym białku, aż wszystko się połączy. Masa może wydawać się „zważona”, niemniej – bez obaw, po dodaniu sera wszystko się ujednolici. Do masy dodawać po trochu sera wymieszanego ze skórką cytrynową oraz budyniem, ucierać wszystkie składniki. Gdy kruchy spód się podpiecze, wylać na niego masę serową i wygładzić powierzchnię. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175oC (termoobieg). Ciasto piec ok. 1 godzinę i 10-15 minut dopóty, dopóki wierzch ładnie nie zbrązowieje. Gdyby sernik za szybko brązowiał, można przykryć go kawałkiem folii aluminiowej i dalej piec. Sernik powinien sporo urosnąć podczas pieczenia, potem delikatnie opadnie. Pozostawić ciasto do całkowitego ostudzenia.
Galaretkę rozpuścić w 475ml wrzątku. Odstawić do przestudzenia. Zimny sernik wyjąć z formy i odciąć całą górę tak, by jego powierzchnia była równa „jak stół” i żeby zmieściła się na niej galaretka oraz owoce. Sernik włożyć z powrotem do formy. Między sernikiem i bokiem formy powstanie przerwa, należy więc „zalepić” odciętymi kawałkami sernika. Na tak przygotowany wierzch ułożyć maliny i zalać przestudzoną galaretką. Chłodzić przez kilka godzin w lodówce. Smacznego!
MA==