Kuchnia

Ciasta

Świąteczny sernik pomarańczowy z żurawiną na piernikowym spodzie

Składniki na spód:

50 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
30 g kakao
35 g erytrolu lub cukru
50 g roztopionego masła
50 g zmielonych migdałów
1 łyżeczka cynamonu
po ½ łyżeczki kardamonu, pieprzu i imbiru
1 jajko
szczypta soli
Składniki na sernik:

550 g twarogu sernikowego
250 g mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
60 ml śmietanki 30-36%
½ szklanki erytrolu lub cukru
4 jajka
skórka otarta z 1 pomarańczy
sok z ½ pomarańczy
szczypta soli
Składniki na mus pomarańczowy:

2 łyżki oleju rzepakowego
6 łyżek erytrolu lub cukru
2 małe pomarańcze
2 żółtka
2 jajka
6 łyżeczek skrobi ziemniaczanej
Składniki na mus żurawinowy:

150 g świeżej żurawiny + kilka do ozdoby
skórka otarta z pomarańczy (odłożona z musu pomarańczowego)
2 łyżki erytrolu
Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na spód mieszamy i przekładamy na tortownicę. Wyrównujemy i pieczemy 15 minut.
Wszystkie składniki na sernik krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy 15 minut w 180ºC, następnie zmniejszamy temperaturę do 120ºC i pieczemy jeszcze 80 minut. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Mus pomarańczowy: z obu pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mus przygotowujemy w kąpieli wodnej. Do miski wlewamy olej, połowę startej skórki z pomarańczy i erytrol. Gotujemy około 5 minut, dolewamy prawie cały sok, zostawiając odrobinę w naczyniu. Mieszamy energicznie ubijaczką, aż erytrol się rozpuści. Do naczynia z resztką soku dodajemy skrobię ziemniaczaną, dokładnie rozrabiamy, wlewamy do musu i dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając ubijaczką, dodajemy jajka, a następnie żółtka. Nie przerywając ubijamy gotujemy 5-6 minut. Jeżeli powstaną grudki, przecieramy lub blendujemy.
Mus żurawinowy: podgrzewamy żurawinę ze skórką pomarańczową i erytrolem do momentu, aż owoce zaczną się delikatnie rozpadać.
Zdejmujemy obręcz z sernika, wierzch smarujemy wystudzonym musem pomarańczowym, na środku wykładamy mus żurawinowy. Ozdabiamy świeżą żurawiną.
Uwagi:

Jeżeli mus pomarańczowy będzie za rzadki, rozróbcie jeszcze wtrochę więcej skrobii ziemniaczanej i dodajcie go do gotującego się soku, aż do uzyskania pożadnej konsystencji. Możecie go również zastąpić lemon curdem, czyli sosem na bazie cytryn z tego przepisu.
Spód możecie zastąpić spodem z pokruszonych pierniczków lub ciastek korzennych, wymieszanych z rozpuszczonym masłem – będzie bardziej kalorycznie, ale szybciej. Będzie tu również pasowac spód brownie z przepisu na sernik dyniowy na spodzie brownie.
Macie ochotę na inny sernik? Wypróbójcie sernik czekoladowo – waniliowy na makowym spodzie z musem żurawinowym , sernik dyniowy na spodzie brownie z musem żurawinowym albo sernik cynamonowy z herbatą i śliwkami.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation