Kuchnia

Ciasta

Ciasto z chałwą bez pieczenia

500 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
300 g masy krówkowej
100 g chałwy
60 herbatników maślanych
1 śmietan-fix
2 garści prażonych płatków migdałowych



Przygotowanie

Schłodzoną śmietankę kremówkę oraz serek mascarpone umieszczamy w naczyniu i ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy masę krówką oraz śmietan-fix. Mieszamy szpatułką do połączenia. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i ponownie mieszamy.
Na dnie formy o wymiarach (20×20 cm) układamy warstwę herbatników. Wykładamy część masy i ponownie przykrywamy herbatnikami. Przekładamy produkty do wyczerpania (u mnie wyszło 5 warstw).
Wierzch ciasta posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation