Kuchnia

Ciasta

KREMOWY SERNIK NA ZIMNO Z SERA Z MALINAMI
SKŁADNIKI
650 g sera z wiaderka lub zmielonego twarogu
250 g mascarpone
200 g masła
160 g cukru pudru
3 łyżki żelatyny + 50 ml gorącej wody
Dodatkowo:

kilka herbatników lub biszkoptów na spód (możesz też użyć innego wybranego spodu)
400 g malin
1 galaretka
1 łyżka cukru (ewentualnie więcej lub mniej, zależnie od słodkości malin)
PRZYGOTOWANIE
Maliny zagotuj z cukrem (możesz je wcześniej zmiksować, lekko rozgnieść widelcem lub pozostawić całe – ja rozgniotłam widelcem). Po zagotowaniu zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj z galaretką (proszek z torebki mieszamy tylko z malinami, nie dodajemy wody). Odstaw do wystudzenia.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Odstaw do lekkiego wystudzenia.
Masło utrzyj z cukrem pudrem.
Następnie dodaj ser, mascarpone oraz letnią żelatynę (żelatyna powinna mieć płynną konsystencję, ale nie może być ciepła – jeśli żelatyna stężeje za bardzo, lekko ją podgrzej w celu roztopienia), całość wymieszaj.
Na spodzie formy rozłóż biszkopty lub herbatniki. Wyłóż masę serową, a na wierzch wylej tężejące maliny. Za pomocą łyżki lekko pomieszaj warstwę serową i malinową – dzięki temu uzyskasz fale. Oczywiście możesz pominąć ten krok.
Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, aby stężało.
PORADY
Zamiast malin możesz użyć innych owoców - np. truskawek lub borówek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation